Railway House

A two-storey split-level dwelling is proposed on a site adjacent to a suburban railway line.

The entrance will be at ground floor level and the main living and kitchen areas will be at a lower level. The massing consists of two volumes, one single storey and the other two storey. These volumes are set across the existing slope of the site, in order to limit the impact of the new dwelling on existing properties.

The single storey element encloses the boundary and fronts an existing path. A private courtyard entered from the existing path leads to the covered front door.

The site is accessed via an existing drive and pathway that accesses the rear of existing gardens and allotments. New permeable surfacing and entrance gates will be installed.

Sleeping accommodation will be at ground and first floor levels. The master sleeping accommodation has been placed as far away from the railway line as possible. Secondary sleeping accommodation is at first floor level.

In order to minimise vibration and noise from the railway line a load bearing retaining wall has been proposed fronting the railway.

Glazing has been organised around inward facing terraces that capture the best sunlight, without compromising privacy.