SPR001SPR002SPR003SPR004SPR005SPR006SPR007

click to enlarge
Typical of a Victorian dwelling, the ground floor of this North London house is raised above the garden by half a storey. The lower ground floor is dug below the ground by half a storey.
Conceived as two identifiable elements, a lightweight steel balcony and a solid timber stair, create access to the garden. We exploited the difference in levels of the garden. The level of the lower ground was excavated into the garden to form a sunken terrace of slate with a garden seat. A retaining wall and lavender bed differentiates the terrace from the upper level garden. Within the lower ground floor level are situated a wet room shower and snug.
The ground floor comprises a lounge, dining area and kitchen. White Corian work surfaces define the extent of the kitchen and form a breakfast bar facing the garden. Full height folding glass doors allow the lower ground and ground floor areas to be opened up during warm weather. The upper floors contain generous bedroom and bathroom accommodation.