Suffolk Community Dwellings

Proposals for sustainable, community, housing on the periphery of a small Suffolk market town.

Cycleways, bridleways and footpaths were prioritised over vehicular access routes, reinforcing a sense of community, natural surveillance and human scale.

The site is within the grounds of a country estate. A masterplan of new build low density housing together with community facilities converted from existing steel framed agricultural buildings, is organised around planting, natural ponds and sustainable drainage systems (SuDS). Site orientation and relationships with the existing context were key to the design strategy. Each dwelling was designed to have a South West facing private courtyard, communal planting and seating to the public facing elevations. Precedents were drawn from regional modernist housing developments and research into the public realm.