Pinner House

David was commissioned to renovate and extend the existing generously detached dwelling of generous proportions with mature planting.

A new wing consists of a two storey gable end, characterised by a pitched roof with overhanging eaves facing the street, emulating the massing of the existing house. A glass and lead clad link joins the existing house. At ground floor level, a seven metre wide horizontal timber clad sliding vehicle door seamlessly folds away when in use.

Built as part of the early twentieth century suburban expansion along the route of the Metropolitan line, Pinner the host dwelling is rooted in the Arts and Crafts movement. David’s design proposals recognise that any addition to the dwelling should be contemporary but sympathetic, using traditional materials such as timber, lead and render.

To the rear of the property a single storey composition with pitched roofs forms and encloses a courtyard and patio. The pedestrian rear entrance and lobby is characterised by a rotunda with a circular rooflight. Glazed gable ends allow daylight to wash across the pitched roofs highlighting the exposed rafters and timber soffits.