Split Level House

A two-storey split-level dwelling on a long, sloping urban site.

The site is adjacent to a suburban railway line and only has narrow access.

Our client who already owned the site and lived in a nearby flat, had ambitions to build a house for themselves on the site when they contacted David

The entrance is located at ground floor level and the main living and kitchen areas are located at a lower level, in order to works with the existing site levels. The massing consists of two volumes, one single storey and the other two storey, in order to limit the impact of the new dwelling on existing properties.

The single storey section encloses the boundary and fronts an existing path. A private courtyard entered from the existing driveway and path leads to the covered front door.

The site is accessed via an existing drive and pathway that accesses the rear of existing gardens and allotments. New permeable surfacing and entrance gates have been designed.

Sleeping accommodation will be at ground and first floor levels. The master sleeping accommodation has been placed as far away from the railway line as possible. Secondary sleeping accommodation is at first floor level.

In order to minimise vibration and noise from the railway line a load bearing retaining wall has been proposed fronting the railway.

Glazing has been organised around inward facing terraces that capture the best sunlight, without compromising privacy.